Oświetlenie energooszczędne w mieszkaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

W dalszym ciągu nie wiadomo o czym pisać, czy masz problem w OI czy OII.
    W OI jest instalacja tylko na jedną stronę ( przynajmniej w mojej ) i żadne kodowanie tutaj nie pomoże.
    OII moje Ślubne Szczęście zabrało właśnie do pracy, więc nie mogę sprawdzić. Pewnie jest tak jak pisze demmsi - instalacja na dwie strony i kwestia kodowania.

Zobacz czy ci woda nie podeszła może styki zaśniedziałe, lub kabelek przegnity.
    Powodzenia.
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Pomóżcie, bo być może coś zepsułem

Otóż montowałem dziś u teścia w miejsce halogenów w podwieszanym suficie lampy energooszczędne.

O ile z montażem tych zasilanych 220V nie było kłopotu i świecą bardzo ładnie i równo o tyle te na 12V dziwnie się zachowują.

Są 3 miejsca na zamontowanie energooszczędnych żarówek (LED, MR16, pobór mocy 2.5W).

I tak gdy podłączam tylko jedną LED to światło jej mruga
    Jeśli podłączę 2 żarówki LED światło również mruga
    Jeśli podłączę 3 żarówki LED światło na chwilę zapala się z pełną mocą a za chwilę gaśnie (jedna z żarówek minimalnie się żarzy)
    Natomiast sprawa najdziwniejsza, jeśli podłączę 2 żarówki LED i jedną zwykłą to światło świeci równo, nie mruga i nie przygasa.

Miałem plany założyć u siebie w domu również te żarówki (mam zestawy 3x3 halogeny i 1x5)ale mam obecnie dylemat, bo szkoda mi stracić tyle kasy na nie do końca działające oświetlenie...
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• adiwaw
      Ambiente
      • 2009
      • 167

zapewne oświetlenie halogenowe jest zasilane z transformatora elektronicznego 12v.
      Żarówki led potrzebują innego transformatora stabilizowanego typowego do ledów. Żarówki pewnie nie przetrwały spotkania ze złym źródłem napięcia.

Komentarz

• klekocix
        Rider
        • 2010
        • 479
        • Octavia I combi (1U5)
        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez adiwaw
        zapewne oświetlenie halogenowe jest zasilane z transformatora elektronicznego 12v.
        Żarówki led potrzebują innego transformatora stabilizowanego typowego do ledów. Żarówki pewnie nie przetrwały spotkania ze złym źródłem napięcia.

... ale czemu wpinając 2 led + 1 zwykła wszystko ładnie świeci? Zwykła żarówka stabilizuje napięcie?

Komentarz

• adiwaw
          Ambiente
          • 2009
          • 167

A tego już nie potrafię wytłumaczyć

Komentarz

• zwolin
            Rider
            • 2010
            • 656

klekocix, niektóre trafo elektroniczne potrzebują określonego obciążenia żeby "ruszyć". Jesli wszystko działa po podłaczeniu dodatkowo zwykłej żarówki, to musisz kupić inne trafo (takie co to piszą, że do ledów, jakby ledy to na inny prąd były :szeroki_usmiech ).
            Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
            O II Tour Combi 1.6
            Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8033
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

klekocix, u siebie mam zamontowane Led MR16 bez transformatora i działają już z 6 m-cy bez problemów jak i również mam też w miejsce zwykłych żarówek E27 i też działają bezproblemowo ( z tym że w miejsce 2x40Watt trzeba zamiennie 3xLED odpowiadający 35-40W). A wracając do tematu to czemu podłączasz LED przez transformator skoro na 220V pobierają tyle samo watów (tyle samo również kosztują)-trochę komplikujesz sobie niepotrzebnie układ.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• krzysn
                Rider
                • 2007
                • 515

Chłopaki, specjalne zasilacze do ledów dają napięcie około 12V już przy minimalnym obciążeniu np. jedną żarówką LED.
                W większości transformatorów przeznaczonych do żarówek halogenowych ich napięcie zależy od obciążenia. Stąd możliwość uszkodzenia żarówek led - przy obciążeniu rzędu kilku watt napięcie może myć sporo wyższe niż 12V.

Inny problem to rodzaj prądu: stały/zmienny. Tutaj trochę zgaduję, ale wydaje mi się, że transformator do halogenów daje napięcie zmienne a ten przeznaczony do ledów stałe. Niby nie ma problemu, bo żarówka ma wbudowany prostownik, ale może być z tym jakiś problem.

Ja używam transformatorów polskiej firmy emc. Są przeznaczone do halogenów, ale mają napięcie 12V już przy obciążeniu 1W.

Komentarz

• klekocix
                  Rider
                  • 2010
                  • 479
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Dziś pożyczyłem do teścia te LEDy na test do siebie.

U mnie halogeny mają 3x 20W czyli razem 60W. Wsadziłem te LEDy o mocy 3x2.5W i wszystko pięknie i równo świeci, bez mrugania czy innych nieprzyjemnych rzeczy...

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Z tymi LEDami jest jak z LEDami w Octavii z CAN-BUSem. Jak system nie widzi obciazenia to mruga, jak widzi to dziala bez zarzutu. 3 takie ledy nie dzialaja, ale jakbys mial podlaczone z 10 to by dzialalo. Dlatego czasem widzialem, ze ktos do puszki wkladal taka 12V zaroweczke samochodowa 5W i dzialalo
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• looker
                      RS
                      • 2008
                      • 1886
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Czy taka żarówka będzie dobrym zamiennikiem zwykłej, energooszczędnej stosowanej do tej pory ? Myślę nad sukcesywną (koszty) zmianą oświetlenia w mieszkaniu na ledowe.

Jeśli nie taka to doradźcie coś innego. Zwłaszcza do pokojów dzieci gdzie często światło jest włączane i wyłączane, nie może być za ciemno oraz jest tylko oprawka na 1 żarówkę.
                      OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                      SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

looker, a jakiej mocy miałeś teraz tą świetlówkę energooszczędną? Jeśli coś koło 20W to ta ledowa będzie świecić dużo gorzej. Minimum to 1:1 ( Led vs energooszczędna ) a zazwyczaj więcej. Mam trochę Led-ów w domu i szczerze mówiąc to do pokojów dzieci, czy do salonu raczej bym ich nie założył. Łazienki, kotłownia, pom. gospodarcze nawet delikatne podświetlenie nocne typu "ambiente" OK, ale do normalnego oświetlenia to jak dla mnie światło z takiej "żarówki Led" jest zbyt sztuczne ( pomimo tego, że zawsze staram się dawać Ledy mieszane ciepłe i zimne ). Najlepszym rozwiązaniem są Ledy RGB ( można ustawić na nich najbardziej przyjemną biel ) ale to już są koszty, większe gabaryty no i odpowiednie rozpraszanie tak, by nie tworzyła się tęcza na granicy światłocienia.
                        U dzieciaków w pokojach mam założone 40W świetlówki energooszczędne ( odpowiednik ok. 200 W ) i jestem z nich bardzo zadowolony zarówno pod względem jasności jak i barwy ( działają już z 5 lat bezproblemowo ).

EDIT.

Przy Led-ch tego typu jak z linka przestrzeń pokoju powyżej "żarówki" jest zawsze dużo gorzej oświetlona, to samo dotyczy lamp z odbłyśnikami niewiele odbijają, bo taka "żarówka" nie świeci dookólnie a jedynie półkoliście w dół.
                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8033
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez looker
                          oraz jest tylko oprawka na 1 żarówkę.
                          Z jedną oprawką z LED nie poszalejesz. W miejsce 1x40W trzeba wstawić min. 3x3W LED. LED najlepiej się sprawdza w zamian żarówek MR16 czy GU10
                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• ROBAL_26
                            RS
                            • 2010
                            • 2327
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

looker, kolego. podjedź na bydgoską ,masz tam 2 hurtownie elektryczne które mają wystawy w których można sprawdzić żarówkę jaki typ i barwa ci się będzie podobać ,nawet mrówka ma coś takiego ale dużo mniejszy asortyment.
                            Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• looker
                              RS
                              • 2008
                              • 1886
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Tak, wiem. Byłem...Ale to nie mieszkanie jednak...
                              OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                              SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• ROBAL_26
                                RS
                                • 2010
                                • 2327
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

looker, jak chcesz to mogę zagadać ze znajoma i n próbę może mi da kilka żarówek abyś mógł sprawdzić u siebie.
                                Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• dwaoka
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 927

klekocix, ostatnio robiłem porządek u siebie w kuchni, co prawda nie mam led, ale zauważyłem, że jak do transformatora wpiąłem tylko jedną lampkę z żarówką g4 5W to ledwo świeciła, wystarczyło podpiąć inną 10W jednocześnie i wszystko ładnie hula. Zwróć uwagę co jest napisane na transformatorze u mnie OUTPUT min 10W, dlatego musi być podłączone większe obciążenie (a 2x led to mało).
                                  bkc+dsg

Komentarz

Pracuję...